torsdag 28 september 2017

Idag maler vi tankar, tar beslut och bakar surdegsbröd

Det är nog svårt att gå tillbaka nu. När tankarna funnits så länge och vi nu hamnat här, med början på resan inom räckhåll. När vi frågar "Ska vi verkligen göra det här?" Blir svaret, "vad ska vi annars göra, ingenting?".
Målen är att bli självförsörjande på grönsaker och ägg inledningsvis. Konsumera mindre och leva mer. Komma närmare naturen och göra upp fler eldar.
Ett bud kommer läggas på en skogstomt som ligger sådär mittemellan. Inte hardcore skogsbo som en del objekt vi tittat på men ändå ändå
så.
Vi har haft två surdegar, en vete och en råg i snart ett år. Jag jublar nästan varje gång jag matar dom, vilken kultur skriker jag. Vet egentligen väldigt lite om det men jäser gör dom och bröden bli goda. Favoriten just nu är ett med kanderade äpplen.
Måtten är ca mått
Stek små bitar äpple i socker och/eller lite sirap, låt rinna av på papper.
2-3 matskedar suregskultur, vi använder vete. Blanda med två dl vatten, ljummet och typ två dl mjöl. Låt stå. När surdegarna var unga så stod dom över natten, nu är dom bubbliga och fluffiga på några timmar. Sen i med typ 700 g mjöl, tror det är typ ca 12 dl. Häll i olja och kanske honung efter känsla. Känn på degen så den är lite kladdig men inte lös. Knåda länge (maskin är inte fusk). Ta ut degen på mjölat bord, låt vila. När den vilat lite (30 min) så drar man i den, lägger på lite av äpplebitarna och viker ihop degen från båda sidor, mot mitten. Upprepa då och då tills brödet är fullt med bitar och har fina luftiga veck. Jag brukar även dela degen på två för att få mindre bröd, dom håller sig ku inte så länge så bra att kunna ta fram ur frysen lagom för en eller två dagar.
Sen ska det jäsa. Vårt brukar vara i kyl, långt ner under natten. Gärna i en form så det får lite höjd. Vissa använder jäskorg, har du en så använd, men köp inte...
På morgonen värms ugnen upp på 250 grader en stund så den är riktigt varm, sen in med bröden och lite vatten i en form, eller släng in någon isbit. Vi har ingen frys inne så har aldrig provat det men blir säkert finfint. Baka 10 min, sänk värmen och lufta ut lite sen typ 15-20 min till. Ät med smör, eller mosad hemodlad avokado :). I morgon blir det bud.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar